Skip to main content
Dječji vrtić MARINA  •  Pozorac 4, Pozorac  •  21222 Marina  •  021 282 525  •  kontakt@djecji-vrtic-marina.hr

Neko novo vrijeme

Pandemija koronavirusa je sa sobom donijela brigu, neizvjesnost i značajne promjene u vašoj svakodnevnici. Usprkos tome, neke od promjena se mogu i pozitivno odraziti na vašu djecu i obitelj. Uslijed otkazivanja putovanja, poslova, događaja i obveza otvara se vrijeme koje možemo posvetiti jedni drugima i provesti više vremena zajedno. Pozivamo vas da iskoristite navedeno vrijeme s vašom djecom kako biste se još više zbližili i upoznali.

Prošetajte prirodom, učite s djecom znakove proljeća, izvadite društvene igre, pročitajte zajedno slikovnicu ili knjigu, poigrajte se papirom i bojama, Njih je trebalo nabaviti kao i velike količine hrane i ostalih stvari koje su se nabavljale u velikim količinama...

Na internetu su dostupne mnoge ideje za zajedničke kreativne i istraživačke aktivnosti za koje sada, možda napokon imate vremena. Iako vas potičemo da što više smanjite boravak pred ekranima, predškolci bi s vama mogli popratiti tv nastavu za prvi razred, mnogi sadržaji će im biti primjereni i zanimljivi. To je "Škola od kuće".

Vrtić je zamišljen kao mjesto druženja, stvaranja socijalnih vještina u prvom redu, mjesto gdje će dijete postati samostalnije, naučiti riješiti konflikt, naučiti podijeliti radost i sreću. To nije mjesto poučavanja već igre, a kroz igru uči. Uči i bira prema svojim potrebama, sklonostima, osjećajima, mogućnostima. To je mjesto i razdoblje djeteta u kojem uči ne za školu, nego za život.

Vrtić od kuće je simboličan naziv. Odgojitelji, stručni suradnici i dalje ostaju u kontaktu s djecom i roditeljima jer imaju potrebu nastaviti gdje su stali. Imaju potrebu i moralnu obvezu biti potpora roditeljima. Podijeliti s njima brige i boli, sretne i vesele trenutke i osnaživati ih u svojoj roditeljskoj ulozi, uputiti na mjesto i vrijeme gdje će dobiti edukativne sadržaje, naročito u ovom kriznom trenutku. Nije važno je li jutro, večer, noć, nedjelja, blagdan, oni su uvijek dostupni i spremni dati savjet, ispričati priču za dobro jutro ili laku noć. Dati informaciju o terminima kazališnih predstava, edukacijskih sadržaja koje smo u drugim uvjetima gledali uživo.

Formirane Whats App grupe ili drugi elektronički kontakt za svaku skupinu pojedinačno su zatvorene za pristup svima osim roditeljima djece određene skupine. Komunikacija se temelji na planiranim sadržajima i aktivnostima za ovo razdoblje te na psihofizičkom razvoju djeteta. Putem grupa roditeljima su dostupne upute kako kod djece razviti kreativnost, maštu, kako kroz zabavne igre provoditi tjelovježbu, nude im se klipići samih vježbi, igara, kvizova znanja, logopedske vježbe. S obzirom na podneblje nismo vezani za gradski stan pa se i na vanjskom prostoru dijete može baviti raznim aktivnostima. Svakom odgojitelju kreativnost i entuzijazam, volju daju i povratne informacije, brojni kontakti i spoznaja da se njihov trud ipak isplati.

A što psiholozi kažu?

Ne izbjegavajte priču s djetetom o trenutnoj situaciji iako ne razumiju u potpunosti što se događa oko njih. Djeca neovisno o dobi, osjećaju promjenu u svakodnevnoj rutini i osjećaju brigu odraslih osoba. Ovisno o njihovoj dobi možete im ukratko objasniti da jedno kratko vrijeme moramo smanjiti kontakte s drugim osobama i ostati kod kuće kako bi jednom sve bilo dobro. Osjećaj straha i bespomoćnosti se smanjuje ako postoji nešto što možemo učiniti kako bi se zaštitili. Poučavajte djecu kako prati ruke, ne dirati usta i oči. Na taj način i oni dobivaju osjećaj kontrole nad situacijom i osjećat će se sigurnije i bolje. Ne skrivajte svoju zabrinutost, ali riječima, tonom glasa i izrazom lica prenosite mirnoću i optimizam. Ne skrivati informacije, ali ih s njima ni opterećivati jer su zbunjujuće i njima opterečujuće i preteške. Slijedite jedno načelo – ako je dijete dovoljno veliko za pitanje – dovoljno je veliko i za odgovor.

Dok s nestrpljenjem iščekujemo povratak u naš prijašnji život, u vrtić prepun djece, želimo vam sve najbolje dok se ponovno ne vidimo.