Skip to main content
Dječji vrtić MARINA  •  Pozorac 4, Pozorac  •  21222 Marina  •  021 282 525  •  kontakt@djecji-vrtic-marina.hr

Priprema djece za povratak u vrtić nakon perioda izolacije zbog koronavirusa

HZZJ objavio je 20.5.2020. nove upute za rad vrtića.

Svi odjeli Dječjeg vrtića MARINA počinju s radom 01.06.2020. u skladu s odlukom Osnivača.

Rad u predškolskim ustanovama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje uputa, smatra se sigurnim za djecu i zaposlenike te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće. Sve mjere su ostale i dalje na snazi osim broja djece u skupini.

Roditelji i nadalje trebaju ostaviti dijete kući ako ima povišenu temperaturu, kašlje, ima poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa ili ako imaju saznanja da su dijete ili članovi oboljeli od COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Roditelj više ne potpisuje izjavu i uključuje dijete u skupinu kada želi, ali se mora prethodno javiti da će dijete boraviti u vrtiću radi organizacije rada, nabavke hrane i pripreme hrane, dostave kruha i sl.

Djecu treba pripremiti na promjenu ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i skupinu, te na neka druga pravila. Iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja.

Sve informacije koje djetetu morate reći recite mirno i napomenite da će ga u vrtiću dočekati s veseljem i radošću te da je ovo prilika da sretne prijatelje.

Objasnite djetetu da će pri ulasku u vrtić primopredaja biti u prostoru ispred vrtića, na unaprijed dogovoreni način. Upoznajte dijete da nećete ući s njim u garderobu. Isto je i kod odlaska.

Roditelj ne može na vratima očekivati veću komunikaciju ali može zatražiti razgovor telefonom.

Iako će soba biti s manje materijala i igračaka kako bi se vršila dezinfekcija, odgojitelji znaju kako izvršiti nadomjestak igrama.

Plan je da djeca što više vremena provode na zraku – ispred vrtića (protokoli zaštite od sunca). Nije preporučljivo druženje s drugim skupinama, posjeti kazališta i odlazak na izlete.

U prostoru se ne preporučuje baviti tjelesnim aktivnostima.

Djeca će biti upućena na pojačane mjere higijene u skladu s uputama na što će ih upućivati odgojitelji.

Svaka promjena može biti uznemirujuća za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promjene i trebat će vremena i strpljenja da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti.

Nekoj djeci će uz sve promjene i mjere, ovo biti novi period adaptacije, prilagodbe, koja bi i u najidealnijim uvjetima nakon duljeg izostanka došla do izražaja.

I za kraj, naglašavamo kako samo kroz uzajamnu podršku te zajedničkim usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, možemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih na.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se obratite.

Do skorog viđenja i s nadom da ćemo i dalje biti odgovorni!

Ravnateljica