Skip to main content
Dječji vrtić MARINA  •  Pozorac 4, Pozorac  •  21222 Marina  •  021 282 525  •  kontakt@djecji-vrtic-marina.hr

Pripremimo kožu za ljeto

Sunce je izvor života. Sve što živi na našem planetu Zemlji ovisno je o djelovanju sunca, sunčeve svjetlosti i sunčevog zračenja. Od ukupnog sunčevog zračenja na vidljivi dio otpada 50%, na infracrveni dio spektra 40%, a samo 10% sunčevog spektra otpada na ultraljubičasto zračenje (UV).

No, upravo taj najmanji dio sunčevog spektra biološki najaktivniji i odgovoran za akutna i kronična oštećenja kože. Intenzitet UV zračenja ovisi o geografskoj širini, nadmorskoj visini, godišnjem dobu i dijelu dana.

Za čovjeka je dokazano štetno prekomjerno izlaganje sunčevom zračenju, a kumulativni učinak UV zračenja mogu ostaviti velika oštećenja na koži od utjecaja na estetiku do ozbiljnih oštećenja koji ugrožavaju zdravlje čovjeka. Onečišćenje zraka slabi ozonski omotač i potiče nastajanje ozonskih rupa što dovodi do većeg prodiranja Sunčevog zračenja na zemlju. Ultraljubičasto (UV) zračenje jest optičko zračenje s valnim duljinama od 100 nm – 400 nm. Razlikujemo UVC, UVA i UVB zračenje. UVA zrake i UVB zrake dolaze do zemlje i utječu na našu kožu.

PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD UV ZRAČENJA

Prema istraživanju koža „pamti“ sve utjecaje sunca od prvog dana našeg izlaganja suncu pa sve do smrti. Kao što je već navedeno pretjerana izloženost sunčevim zrakama bez zaštite može uzrokovati ozbiljna oštećenja kože koja mogu utjecati na zdravlje, ali nas može i postarati i do dvadesetak godina.

Do sada ne postoji način koji bi nas mogao u potpunosti zaštititi od sunca.
Provođenje edukacije o zaštiti od sunca može se smanjiti šteta koja bi nastala od kumulativnog učinka izloženosti UV zračenja.

Zbog toga je dobro znati:

 • do 80% sunčevog UV zračenja prodire kroz laganu naoblaku
 • preplanulost je rezultat obrane našeg organizma od daljnjeg oštećenja uzrokovanog UV zračenjem i preplanulost nije zdrava
 • zaštita koju nam pružaju kreme za sunčanje ovise o SSF faktoru i o ispravnom nanošenju zaštitne kreme prema uputi proizvođača
 • potrebno je često ponovno nanositi zaštitu od sunca kako bi zaštita bila učinkovita, posebno prilikom intenzivnog znojenja, plivanja ili brisanja ručnikom
 • za oblačnog vremena zbog UV zračenje koža može preplanuti
 • zagrijavanje tijela je uzrokovano sunčevim infracrvenim zračenjem a ne UV zračenjem
 • izlaganje UV zračenjem tijekom dana se zbraja
 • refleksija o snijeg može udvostručiti djelovanje UV zraka, posebno na velikom visinama
 • refleksija o vodu može dodatno pojačati djelovanje UV zraka
 • potrebno je često ponovno nanositi zaštitu od sunca kako biste ostali zaštićeni, posebno ako ste se oznojili, plivali ili se brisali ručnikom
 • Nakon kemijskog pilinga, laserskog tretmana ili u slučaju fotoosjetljivosti izazvane lijekovima, koristiti vrlo visok faktor zaštite od sunca (SPF 50+)
 • Preventivna zaštita od UV zračenja razlikuje se o tipu kože (Slika 12.). Osobe koje imaju crvenu kosu, i osobe koje imaju plavu kosu i svjetlu boju očiju su puno osjetljivije na UV zračenje od osoba koje imaju tamnu boju kose, tamniju boju očiju i tamniju put.
FOTOPROTEKTIVNA ODJEĆA I SUNČANE NAOČALE

Fotoprotektivna odjeća

Stupanj zaštite koju pruža odjeća definiran je ultraljubičastim zaštitnim faktorom (UPF), koji nam pokazuje koliko je učinkovita tkanina u blokiranju sunčevog ultraljubičastog (UV) zračenja. Kategorije su UPF 15 do 24 za dobru zaštitu, UPF 25 do 39 za vrlo dobru zaštitu i UPF 40 do 50 za izvrsnu zaštitu. Ovu klasifikaciju potvrđuju (osim u Australiji gdje je nastala) i druge nacionalne i međunarodne organizacije.

Sunčane naočale

Sunčane naočale trebaju imati zaštitu od UV zračenja. Naočale moraju blokirati najmanje 95% UVA i 99% UVB zračenja. Takve naočale imaju oznaku UV 400, što znači da štite od zračenja valne duljine 400 nanometara. Posebno se preporučuje nošenje sunčanih naočala osobama koje su duži period izloženi UV zračenju (vozači, piloti i sl.) Preporuka je da zaštitne sunčane naočale nose djeca dok borave na otvorenom.

Pravila ponašanja na suncu:

 • Potražite hlad i izbjegavajte izlaganje kad je sunce najjače
 • Ne izlažite bebe i malu djecu izravnom suncu. Zaštitite sebe i djecu šeširićem, naočalama i majicom.

Odaberite zaštitu jačine primjerene Vašem tipu kože. Bogato nanesite proizvod za zaštitu od sunca neposredno prije izlaganja. Često i obilno ponavljajte nanošenje, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

Dobro je znati: određena hrana pomaže pri boljoj zaštiti od sunca. Neke prirodne molekule poput karotenoida, vitamina C u voću i povrću te vitamina E pridonose fotozaštiti, no nipošto ne zamjenjuju dobru zaštitu od sunca prilikom izlaganja.